> Home | News

News

 Stratégiai együttműködésre lép a KONZUM Nyrt. és a CIG Pannónia
back

January 30, 2018

Stratégiai együttműködésre lép a KONZUM Nyrt. és a CIG Pannónia

Támogatta a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. mai közgyűlése, hogy a társaság igazgatósága a BÉT honlapján tavaly közzétett, a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-vel tervezett stratégiai együttműködés lépéseit végrehajtsa. Ennek értelmében a Konzum Nyrt. 350 forintos részvényárfolyamon, 8,2 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a biztosítóban, amellyel megszerzi a CIG 24,85 százalékos tulajdonát. A részvényesek emellett hozzájárultak, hogy a CIG Pannónia 6,16 százalékos tulajdont szerezzen a Konzum Nyrt.-ben. A kereszttulajdonláshoz szükséges tranzakciókat a felek a 2017. december 12.-én nyilvánosságra hozott részvényárfolyamokon és feltételekkel valósítják meg.

A CIG Pannónia rendkívüli közgyűlésének döntése értelmében a biztosítótársaság új részvények zártkörű forgalomba hozatalával, 8,2 milliárd forint értékű alaptőke-emelést hajt végre. A 350 forintos kibocsátási értékű új részvények jegyzésére kizárólag a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. jogosult, amely a tranzakciót követően 24,85 százalékos tulajdont szerez a CIG-ben. A Konzum Nyrt. befolyásszerzéséhez az MNB felügyeleti jóváhagyása szükséges. Ezzel egyidőben a KONZUM PE Magántőkealap 1.368.851 darab KONZUM Nyrt. 25 Ft-os névértékű részvényt értékesít a CIG Pannónia Nyrt-nek 3.000 Ft-os árfolyamon, így a CIG Nyrt. a mai közgyűlési döntés alapján a tranzakció zárásakor 6,16 százalékos tulajdont szerez a Konzum Nyrt.-ben.

A CIG tőkeemelésének, illetve a kereszttulajdonosi struktúra létrehozásának célja a két társaság partneri együttműködésének kialakítása, illetve erősítése a hazai biztosítási piacon. Ennek keretein belül a CIG Pannónia Nyrt. nem csupán jelentősen erősíti tőkehelyzetét, de újabb értékesítési csatornákat is elérhet üzletszerzési kapacitásának növelése érdekében. A Konzum Nyrt. és a CIG Pannónia, mint a hazai nyilvános értékpapírpiac szereplői, a jövőben kölcsönösen segítik egymás gazdasági tevékenységét, sikeres és nyereséges működését, illetve piaci pozícióik javítását. A társaságok együttműködésük során a részvényesi érték maximalizálására, a magas közkézhányaddal bíró tőzsdei jelenlét fenntartására, továbbá a fenntartható növekedés biztosítására törekszenek.