> Főoldal

Hírek

Új modellportfoliók befektetési egységhez kötött életbiztosításokhoz
vissza

Új modellportfoliók befektetési egységhez kötött életbiztosításokhoz

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy befektetési egységhez kötött életbiztosításához választható modellportfoliók összetétele 2018. április 2-án megváltozik.

A modellportfoliók befektetési összetételének időről időre történő felülvizsgálata a piaci viszonyok változása következtében szükséges, ez azonban jellemzően a korábban kialakított befektetési összetétel finomhangolását jelenti, kerülve a szélsőséges mozgásokat és a portfoliók átlagos kockázat szintjének módosítását. Az új modellportfoliós összetételt a közel egy éves időszakra vonatkozó, várható tőkepiaci környezet figyelembevételével alakítottuk ki annak érdekében, hogy ügyfeleink a piaci trendekhez leginkább igazodó, a gyarapodás lehetőségét biztosító eszközalapokat választhassanak biztosítási díjaik elhelyezésére.

Minden bizonnyal az idei évben a globális gazdaság belép a gazdasági ciklus úgynevezett érett szakaszába, ami történelmi tapasztalatokból kiindulva még relatíve magas GDP növekedéssel, de ugyanakkor emelkedő inflációs környezettel jellemezhető. Egy ilyen környezetben véleményünk szerint a részvény befektetések jobb megtérülést biztosíthatnak a kötvényeknél. 2018-ban a hozamszint emelkedését várjuk. Historikus összevetésben azt tapasztaljuk, hogy amikor a hozamemelkedés egy emelkedő inflációs környezetben valósul meg, az jellemzően kevésbé viseli meg a részvénypiacokat, mint a fix hozamú, kötvény típusú eszközök piacát.

A piacok árazottsága magas szinteken van, azonban a kötvénypiac még a részvénypiacnál is nagyobb túlárazottsággal jellemezhető. A szigorodó monetáris politika a hozamok emelkedésén keresztül várhatóan negatív hatással lesz a kötvényalapok árfolyamára.
A késői gazdasági ciklus és a szigorodó monetáris politika együttese miatt a korábbi években megszokottnál nagyobb mértékű árfolyam ingadozás várható a piacokon, ami aktív vagyonkezelést, azaz a befektetési összetétel gyors és rugalmas átalakítását igényli a befektetők részéről. Emellett egy kötvénypiaci hozamemelkedés egyes részvénypiaci szektorokra eltérő irányú,  negatív vagy épp pozitív hatást gyakorolhat, melynek következtében kiemelkedő szerepe lehet a részvények közötti aktív értékpapír kiválasztásnak és a szigorúbb kockázatkezelésnek. Az aktív vagyonkezelés megvalósítására a portfoliókezelőnek az aktívan kezelt, abszolút hozamú eszközalapokban van lehetősége.  

Mindezek következtében április 2-ától csökkentjük a likviditási-, a hazai- és nemzetközi vegyes-, valamint a nemzetközi kötvény típusú eszközalapok súlyát a modellportfoliókban, és ezzel szemben jelentősen növeljük az aktívan kezelt és abszolút hozamú eszközalapok, valamint kisebb mértékben a részvénypiaci eszközalapok súlyát.

Ha korábban díjainak elhelyezésére modellportfoliót választott és szerződéséhez nem elérhető a Tájoló szolgáltatás (vagy az nincs bekapcsolva), akkor a már befektetett összegek, illetve a jövőben fizetendő díjak új portfolió összetétel szerinti elhelyezéséről a Pannónia Ügyfélportál felület (https://portal.cig.eu/) eszközalapváltás és díjátirányítás menüpontjában tud rendelkezni április 2. után. A kérelmek hagyományos módon, a biztosító honlapjáról letölthető nyomtatványokon (https://www.cigpannonia.hu/nyomtatvanyok) is benyújthatók. Felhívjuk figyelmét, hogy a szerződő rendelkezése hiányában a biztosító automatikus eszközalapváltást és díjátirányítást nem végez!

Amennyiben szerződésén bekapcsolt Tájoló szolgáltatással rendelkezik, a biztosító a szolgáltatás szerződési feltételeinek megfelelően a modellportfoliók összetétele módosításának napján automatikus átrendezi befektetési egységeit az új összetételnek megfelelően, továbbá a jövőben beérkező díjakat is eszerint fekteti be.

A 2018. április 2. napjától érvényes, a befektetési egységhez kötött életbiztosítási termékeinkhez kapcsolódó új modellportfoliók termékenkénti bontásban ide kattintva  érhetőek el.