Híreink
Tájékoztató eszközalapok felfüggesztéséről
2022. 03. 01.

Tisztelt Ügyfeleink!

 

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (székhely: 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 11, „B” ép., továbbiakban: „CIG”, vagy „biztosító”) ezúton tájékoztatja valamennyi ügyfelét, hogy az ukrajnai háború a biztosítási piacra is kihat, ugyanakkor fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a kialakult helyzet a CIG működését nem veszélyezteti, társaságunk szilárd alapokon áll és változatlanul halad előre 5 éves Növekedési Stratégiája mentén. Stabilitásunkat tükrözi 276%-os konszolidált tőkemegfelelésünk is, amely jelentősen meghaladja a Magyar Nemzeti Bank 150%-ban meghatározott minimum tőkemegfelelési rátáját.


Tájékoztatnunk szükséges ugyanakkor a befektetési egységekhez kötött életbiztosítással rendelkező Ügyfeleinket, hogy a CIG a befektetési egységekhez kötött életbiztosítási termékeiben elérhető, alább felsorolt eszközalapok folyamatos forgalmazását (azaz az alábbi eszközalapok befektetési egységeinek eladását és vételét) a kialakult és a Társaságon kívüli okok alapján fennálló helyzet következtében a biztosítási tevékenységről szóló 2014. évi LXXXVIII. törvény (továbbiakban: „Bit.”) 127. § (1) bekezdése alapján 2022. március 1-től a ügyfelek érdekében felfüggeszti:


  • Urál Oroszországi Részvény Eszközalap
  • Urál Oroszországi Pro Részvény Eszközalap
  • Euró Alapú Urál Oroszországi Részvény Eszközalap
  • Euró Alapú Urál Oroszországi Pro Részvény Eszközalap


továbbiakban ezen eszközalapok együtt említve, mint: „Érintett Eszközalapok”.


A felfüggesztés oka

Az Érintett Eszközalapok nettó eszközértéke, illetve ezzel együtt a befektetési egységeknek az árfolyama nem állapítható meg, mert az Érintett Eszközalapok mögöttes pénzügyi eszközei részben vagy egészben illikvid, azaz forgalomképtelen eszközzé váltak.

 

A felfüggesztés háttere

Az Oroszország és Ukrajna között kibontakozott fegyveres konfliktus miatt 2022.02.28-tól a Moszkvai Értéktőzsde határozatlan időre minden piacán felfüggesztette a kereskedést. A CIG letétkezelője és alapkezelője a mai napon megerősítette, hogy az Érintett Eszközalapok mögöttes eszközeinek részét képező, a Moszkvai Értéktőzsdén befektetési eszközöket vásároló Amundi Russia befektetési alap (ISIN kód: LU1883868579) emiatt illikviddé, nem kereskedhetővé vált, a külföldi befektetési alap kezelője árfolyamot nem közöl, aminek eredményeként az Érintett Eszközalapok árfolyama sem számítható.


A felfüggesztés következményei

A CIG 2022. március 1-től az Érintett Eszközalapok esetében nem számít és nem publikál árfolyamot és nettó eszközértéket. Ennek következményeként azokat az Érintett Eszközalapok befektetési egységeire vonatkozó tranzakciókat (pl. befizetés, eszközalap-váltás, visszavásárlás, haláleseti és lejárati szolgáltatás teljesítés), melyek végrehajtásakor a biztosítási szerződési feltételek alapján alkalmazandó árfolyam 2022. február 28-ra vagy későbbi napra vonatkozna, a CIG nem, vagy nem a sztenderd ügymenet szerint hajtja végre.


Részben vagy egyáltalán nem teljesíthető tranzakciók

Az eszközalap felfüggesztésének tartama alatt az Érintett Eszközalapot érintő ügyfélrendelkezések, így különösen az átváltás, a rendszeres pénzkivonás, vagy a részleges visszavásárlás részben vagy egyáltalán nem teljesíthetők. Ez alól kivételt képez a biztosítási díj felfüggesztett eszközalapról való átirányítása tranzakció.

 

Ha az átváltási, rendszeres pénzkivonási és részleges visszavásárlási igény nem felfüggesztett eszközalapokat is érint, a CIG az alábbi eljárásokat követi:


Tranzakció

Végrehajtás

Eszközalap-váltás: a felfüggesztett eszközalap indító alap

Végrehajtandó a nem felfüggesztett alapokra

Eszközalap-váltás: a felfüggesztett eszközalap fogadó alap

Nem végrehajtható

Rendszeres pénzkivonás / részleges visszavásárlás

Amennyiben nem azonosítható konkrét igény a felfüggesztett eszközalapokból történő kivétre, és a kivonás összegére a nem felfüggesztett eszközalapok befektetési egységeinek visszavásárlási értéke fedezetet biztosít, a pénzkivonás, illetve részleges visszavásárlás végrehajtásra kerül. Minden más esetben a kivonás nem végrehajtható.


Tranzakciók az eszközalap-felfüggesztést követően

Az eszközalap-felfüggesztés megszüntetését követően a CIG akkor teljesíti a felfüggesztés időtartama alatt kezdeményezett (és a fentiek szerint a felfüggesztés tartama alatt nem teljesített) ügyfélrendelkezéseket, ha azok teljesítésére vonatkozóan a szerződő fél az eszközalap-felfüggesztés megszüntetését követően ismételten rendelkezést ad.


Amennyiben a felfüggesztés tartama alatt valamely ügyfelünk olyan ügyfélrendelkezést ad, mely a felfüggesztett eszközalapok valamelyikét érinti, a CIG haladéktalanul tájékoztatja erről ügyfelét.


Biztosítás lejárata vagy szerződés teljes visszavásárlása a felfüggesztés tartama alatt

Az eszközalap felfüggesztésének tartama alatt a szerződésben meghatározott időpont elérése (lejárat) mint biztosítási esemény bekövetkezése vagy a szerződés teljes visszavásárlása esetében a CIG a szerződő fél számlája aktuális egyenlegének értékét a felfüggesztett eszközalap befektetési egységeinek figyelmen kívül hagyásával állapítja meg, ezzel a CIG a Bit. jelen közzététel későbbi részében idézett szabályai szerint elszámol.


Haláleseti szolgáltatás teljesítése a felfüggesztés tartama alatt

A biztosító haláleseti szolgáltatása teljesítését az eszközalap felfüggesztése annyiban érinti, hogy a biztosító a szerződő fél számlája aktuális egyenlegének értékét a felfüggesztett eszközalap befektetési egységeinek az eszközalap-felfüggesztést megelőző utolsó ismert árfolyama (2022 február 25.) alapján határozza meg, és teljesíti biztosítottanként legfeljebb 30 millió forint összeghatárig. Abban az esetben, ha a megszüntetést követő első árfolyam alapján a kifizetettnél magasabb összeg járna, a különbözetet a CIG a Bit. által megállapított rendelkezések szerint fizeti ki.



Felfüggesztés időtartama

Az eszközalap-felfüggesztés időtartama legfeljebb 1 év, amelyet a CIG indokolt esetben összesen további 1 évvel meghosszabbíthat [Bit. 127. § (7) bek.]. A CIG az eszközalap-felfüggesztést haladéktalanul megszünteti:

- az eszközalap felfüggesztés időtartamának lejártát követően;

- az eszközalap-felfüggesztés okául szolgáló körülmény megszűnéséről való tudomásszerzését követően; vagy

- amennyiben azt a Magyar Nemzeti Bank (továbbiakban: „Felügyelet”) határozatban elrendeli.


Díjfizetési kötelezettség felfüggesztés időtartama alatt

Az eszközalap-felfüggesztés a szerződő fél díjfizetési kötelezettségét és a biztosító szolgáltatási kötelezettségét – Bit. rendelkezéseit figyelembe véve – nem szünteti meg, azaz az Ügyfelek továbbra is kötelesek a biztosítási szerződésekben vállalt biztosítási díjat megfizetni.


Az eszközalapok felfüggesztésével kapcsolatos részletes szabályokról a Bit. 127. §-ának megfelelően az alábbiakban adunk tájékoztatást:


127. § (1) A biztosító az ügyfelek érdekében a befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szerződéshez kapcsolódó eszközalap befektetési egységeinek eladását és vételét felfüggeszti (a továbbiakban: eszközalap-felfüggesztés), amennyiben az eszközalap nettó eszközértéke, illetve ezzel együtt a befektetési egységeknek az árfolyama azért nem állapítható meg, mert az eszközalap eszközei részben vagy egészben illikvid eszközzé váltak. Az eszközalap felfüggesztését a biztosító az annak okául szolgáló körülményről való tudomásszerzését követően haladéktalanul végrehajtja arra az értékelési napra (a továbbiakban: az eszközalap-felfüggesztés kezdő időpontja) visszamenő hatállyal, amely értékelési napot megelőzően az utolsó alkalommal megállapítható volt az eszközalap nettó eszközértéke.

(2) Az eszközalap felfüggesztésének tartama alatt - a biztosítási díj felfüggesztett eszközalapról való átirányítása kivételével - a felfüggesztett eszközalapot érintő ügyfélrendelkezések - így különösen átváltás, rendszeres pénzkivonás, részleges visszavásárlás - nem teljesíthetőek. Amennyiben az eszközalap felfüggesztésének tartama a harminc napot meghaladja, akkor az eszközalap-felfüggesztés kezdő időpontját követő harmincötödik napig a biztosító igazolható módon írásbeli tájékoztatást küld a felfüggesztett eszközalappal érintett valamennyi szerződő fél részére arról, hogy az eszközalap-felfüggesztés megszüntetését követően a biztosító akkor teljesíti ezeket az ügyfélrendelkezéseket, ha azok teljesítésére vonatkozóan a szerződő fél az eszközalap-felfüggesztés megszüntetését követően ismételten rendelkezést ad. A felfüggesztés tartama alatt felfüggesztett eszközalapra vonatkozóan ügyfélrendelkezést adó szerződő felek számára a biztosító haladéktalanul tájékoztatást ad az ügyfélrendelkezéssel kapcsolatban.

(3) Amennyiben a befizetett díjat a szerződés, illetve az ügyfél rendelkezése alapján a biztosítónak a felfüggesztett eszközalapba kellene befektetnie, a biztosító - a szerződés vagy a szerződő fél eltérő rendelkezése hiányában - köteles a díjat elkülönítetten nyilvántartani. Ha a fenti esetben az eszközalap felfüggesztésének tartama a harminc napot meghaladja, akkor az eszközalap-felfüggesztés kezdő időpontját követő harmincötödik napig a biztosító igazolható módon írásbeli tájékoztatást küld az érintett szerződő fél részére arról, hogy az elkülönítetten nyilvántartott és az eszközalap-felfüggesztés időtartama alatt beérkező díjat mely másik, fel nem függesztett eszközalapba irányítja át - azzal ellentétes ügyfélrendelkezés hiányában - az eszközalap-felfüggesztés kezdő időpontját követő negyvenötödik naptól.

(4) Az eszközalap felfüggesztésének tartama alatt a szerződésben meghatározott időpont elérése (lejárat) mint biztosítási esemény bekövetkezése vagy a szerződés teljes visszavásárlása esetében a biztosító a szerződő fél számlája aktuális egyenlegének értékét a felfüggesztett eszközalap befektetési egységeinek figyelmen kívül hagyásával állapítja meg. A biztosító a fenti esetekben az eszközalap-felfüggesztés megszüntetését követő tizenöt napon belül - amennyiben a (8) bekezdésben írt feltétel nem áll fenn - köteles a szerződő fél számláján a felfüggesztett eszközalap befektetési egységeiből nyilvántartott befektetési egységeknek az eszközalap-felfüggesztés megszüntetését követő első ismert árfolyamán számított aktuális értékét vagy ugyanezen az árfolyamon a visszavásárlásra vonatkozó szerződéses rendelkezések szerinti összeget kifizetni.

(5) A biztosító haláleseti (kockázati) szolgáltatása teljesítését az eszközalap felfüggesztése annyiban érinti, hogy a biztosító a szerződő fél számlája aktuális egyenlegének értékét a felfüggesztett eszközalap befektetési egységeinek az eszközalap-felfüggesztést megelőző utolsó ismert árfolyama alapján határozza meg, és a biztosítási szerződés szerinti kifizetési kötelezettségét a biztosító az eszközalap felfüggesztésének tartama alatt is a fentiek alapján meghatározott értékben teljesíti, a felfüggesztett eszközalap befektetési egységei tekintetében teljesítendő szolgáltatásrész vonatkozásában azonban biztosítottanként legfeljebb harmincmillió forint összeghatárig. Az eszközalap-felfüggesztés megszüntetését követő tizenöt napon belül az eszközalap-felfüggesztés megszüntetését követő első ismert árfolyamon a biztosító a felfüggesztett eszközalap befektetési egységei tekintetében teljesítendő haláleseti (kockázati) szolgáltatásrészt újra megállapítja, és amennyiben ez meghaladja a korábban erre kifizetett összeget, akkor a különbözetet utólag kifizeti. Amennyiben a (8) bekezdésben írt feltétel fennáll, akkor a biztosító a fenti újbóli megállapítást és a különbözet kifizetését a (8) bekezdésben írt elszámolás keretében teljesíti.

(6) Az eszközalap-felfüggesztés végrehajtását követően az eszközalap-felfüggesztés megszüntetéséig és az eszközalap ezt követő első ismert nettó eszközértékének megállapításáig nem terjeszthető vagy értékesíthető olyan biztosítási termék vagy szerződés, amely mögött kizárólag felfüggesztett eszközalap áll.

(7) Az eszközalap-felfüggesztés időtartama legfeljebb egy év, amelyet a biztosító indokolt esetben összesen további egy évvel meghosszabbíthat. A biztosító a meghosszabbításról szóló döntését az eszközalap-felfüggesztés időtartamának lejártát legalább tizenöt nappal megelőzően, figyelemfelhívásra alkalmas módon közzéteszi a honlapján, valamint az ügyfélszolgálati irodáiban, továbbá egyidejűleg megküldi a Felügyelet részére. A biztosító az eszközalap-felfüggesztést haladéktalanul megszünteti:

a) az eszközalap-felfüggesztés időtartamának lejártát követően;

b) az eszközalap-felfüggesztés okául szolgáló körülmény megszűnéséről való tudomásszerzését követően; vagy

c) amennyiben azt a Felügyelet határozatban elrendeli.

(8) Amennyiben az eszközalap-felfüggesztés (7) bekezdés szerinti megszüntetésekor az eszközalap nettó eszközértéke, illetve ezzel együtt a befektetési egységeknek az árfolyama továbbra sem állapítható meg azért, mert az eszközalap eszközei részben vagy egészben illikvid eszközök, akkor a biztosító az eszközalapot megszünteti, és az ügyfelekkel - a megszüntetéskori aktuális piaci helyzet alapulvételével - elszámol.

(9) Az eszközalap-felfüggesztés kezdő időpontját követő harminc napon belül a biztosító - a szerződő felek közötti egyenlő elbánás elvének biztosítása és a biztosító eszközalappal kapcsolatos szolgáltatásainak folyamatos fenntartása érdekében - az illikviddé vált eszközöket és az eszközalap egyéb, nem illikvid eszközeit szétválasztja, azaz az eszközalapot illikvid és nem illikvid eszközöket tartalmazó utódeszközalapokra bontja (a továbbiakban: szétválasztás) akkor, ha az eszközalap utolsó ismert nettó eszközértékének legfeljebb hetvenöt százalékát képviselő eszközök váltak illikviddé. A szétválasztás végrehajtásával egyidejűleg a nem illikvid eszközöket tartalmazó utódeszközalap vonatkozásában az eszközalap-felfüggesztés megszűnik, és önálló eszközalapként működik tovább. Garantált eszközalap esetén - függetlenül az illikvid eszközök hányadától - a teljes eszközalap felfüggesztésre kerül. Ebben az esetben a garancia lejáratakor a biztosító az eredeti szerződéses feltételek szerint köteles elszámolni az ügyfelekkel.

(10) A szétválasztás esetében az illikviddé vált eszközöket elkülönítetten, ugyancsak önálló eszközalapként kell nyilvántartani, amelyre vonatkozóan az eszközalap-felfüggesztés az (1)-(8) bekezdésben írottak szerint marad érvényben azzal, hogy az eszközalap-felfüggesztés kezdő időpontjának az eredeti eszközalap-felfüggesztés kezdő időpontját kell tekinteni. A szétválasztás következtében az eredeti eszközalap megszűnik, amelynek során az eredeti eszközalap befektetési egységeit ügyfelenként olyan arányban kell az illikvid és nem illikvid eszközöket tartalmazó utódeszközalapokhoz rendelni, amilyen arányt az illikvid és nem illikvid eszközök az eredeti eszközalap utolsó ismert nettó eszközértékén belül képviseltek. Szétválasztás esetén a (2) és (3) bekezdésben szereplő tájékoztatási kötelezettség kiegészül a szétválasztásról szóló értesítéssel.

(11) Az eszközalap-felfüggesztés és szétválasztás szerződő fél díjfizetési kötelezettségét és a biztosító szolgáltatási kötelezettségét - e § rendelkezéseit figyelembe véve - nem szünteti meg.

(12) A biztosító a (13) bekezdésben írt módon tájékoztatja a szerződő felet

a) az eszközalap-felfüggesztés és a szétválasztás törvényi megalapozottságáról, végrehajtásáról, annak indokáról, a felfüggesztés kezdő időpontjáról, a biztosítási szerződést és annak teljesítését érintő következményeiről, ideértve különösen az ügyfeleket érintő befektetési kockázatok változását, valamint a költségek és díjak érvényesítésének szabályait; és

b) az eszközalap-felfüggesztés megszüntetéséről, annak indokáról, valamint a megszüntetésnek a biztosítási szerződést és annak teljesítését érintő következményeiről.

(13) A biztosító a (12) bekezdés szerinti tájékoztatást az eszközalap-felfüggesztés és a szétválasztás végrehajtásával, valamint az eszközalap-felfüggesztés megszüntetésével egyidejűleg, figyelemfelhívásra alkalmas módon közzéteszi a honlapján és az ügyfélszolgálati irodáiban, továbbá a tájékoztatást folyamatosan naprakészen tartja. A biztosító a tájékoztatást egyidejűleg megküldi a Felügyelet részére.”


A Bit. 4. §-a (1) bekezdésének 41. pontja alapján illikvid eszköz: „eszközalap olyan eszköze, amelynek értéke nem állapítható meg, ideértve különösen, ha az értékelésre alkalmas piaci árfolyam-információk az eszköz forgalmazásának, kereskedésének vagy nyilvános árjegyzésének felfüggesztése miatt nem állnak maradéktalanul rendelkezésre; kereskedésének vagy nyilvános árjegyzésének felfüggesztése miatt nem állnak maradéktalanul rendelkezésre.


Budapest, 2022. március 1.
 

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.

Weboldalunkon sütiket használunk látogatónk minél magasabb színvonalú kiszolgálása és az oldalon végzett tevékenységek nyomon követése érdekében. A sütikről további információkat itt talál: Cookie szabályzat