> Főoldal

Hírek

vissza

2012. április 18.

CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító felavatta báró Kisteleki Lévay Henrik mellszobrát Győrújbaráton

A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT), Győrújbarát Önkormányzata és a Deák Erika Galéria közösen felavatta báró Kisteleki Lévay Henrik mellszobrát Győrújbaráton. Az eseménnyel egybekötve a szobornak otthont adó - az erre az alkalomra frissen felújított - egykori Barátság park is átnevezésre került, új neve Pannónia Barátság park. Az emlékmű a köztiszteletben álló, érett korú bárót ábrázolja.

Az eseményen részt vett  Járai Zsigmond a CIG Pannónia EMABIT Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke, aki ünnepélyesen átadta báró Kisteleki Lévay Henrik mellszobrát Győrújbarátnak. Juhászné Árpási Irma Győrújbarát Polgármestere köszönőbeszédét követően dr. Várszegi Asztrik Pannonhalmi Főapát szentelte fel az emlékművet.

A Győrújbaráti Faluházban Juhász Veronika a „Báró Kisteleki Lévay Henrik az Első Magyar Általános Biztosító Társaság megalapítója” című kiadvány szerzője tartott díszelőadást a báró életéről és munkásságáról.

Ezen a jelentős biztosítástörténeti eseményen számos elismert biztosítási és pénzügyi szakember vett részt.

Az EMABIT 2011 novemberében hirdette meg a képzőművészeti pályázatot báró Kisteleki Lévay Henrik mellszobrának megtervezésére és elkészítésére. A pályázatot és így a szobor elkészítésének jogát Böjte Horváth István szobrászművész nyerte el 2012 elején.

Lévay Henrik a Bács megyei Jankováczon született 1826. április 16-án. 1857-ben alapította meg Első Magyar Általános Biztosító Társaságot, később további biztosítótársaságok alapításában vett részt a Monarchia több országában. Szakmai érdemei és jótékonyság területén végzett munkássága még életében az egyik legelismertebb magyarrá tette, bárói címet és felsőházi tagságot 1897-ben kapott.

A CIG Pannónia EMABIT Zrt. szellemi örökségének tekinti báró Kisteleki Lévay Henrik munkásságát és ilyen módon kíván tisztelegni emléke előtt.


 

A cikk a következő kategóriákba tartozik: Általános Biztosító termékei és szolgáltatásai