> Főoldal

Hírek

Döntött az osztalékpolitikájáról a CIG Pannónia
vissza

2017. augusztus 24.

Döntött az osztalékpolitikájáról a CIG Pannónia

Részvényenként 10 forint osztalék fizetését tervezi a 2017-es üzleti év eredményéből a CIG Pannónia, utána pedig az adózott nyereség legfeljebb felét kívánják szétosztani a részvényesek között, amennyiben a feltételek ezt lehetővé teszik – erről döntött a biztosító igazgatósága.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága döntést hozott a társaság jövőbeni osztalékpolitikájáról. Mint ismeretes, a biztosító 2010-es tőzsdére menetele óta nem fizetett osztalékot részvényeseinek. A 2014-ben végrehajtott stratégiaváltáskor a menedzsment célul tűzte ki, hogy – szemben a korábbi évek növekedésközpontú üzletpolitikájával – a tulajdonosi érdekek hangsúlyosan jelenjenek meg az üzletpolitikai döntésekben. Ennek megfelelően a biztosító kizárólag azokra a piacokra kezdett fókuszálni, ahol piacképes és nyereséges termékekkel, illetve szolgáltatásokkal tud versenyezni, továbbá kőkeményen racionalizálta a működési költségeit.  

A 2014-es stratégiaváltás eredményei kézzelfoghatóak: a biztosító stabilan nyereségesen működik (az idei első félévben adózott eredménye közel 2,5 milliárd forint volt), új termékekkel, új piacokon jelenik meg, az átalakított értékesítési csatornák teljesítménye javul, a működési költségek tartósan alacsonyak. A stratégiaváltás után két évvel a CIG Pannónia már olyannyira megerősödött, hogy tavaly felvásárolhatta az MKB egykori élet- és vagyonbiztosítóját.

Mindezek kellő alapot nyújtanak arra, hogy a CIG Pannónia egy újabb, a részvényesek számára fontos lépést tegyen meg: az igazgatóság legutóbbi ülésén elfogadta a társaság jövőbeni osztalékpolitikáját. Ennek értelmében a társaság a 2017-es üzleti év után, amennyiben a feltételek engedik, részvényenként 10 forint osztalék fizetését tervezi. Ezt követően a tárgyévi, osztalékfizetésre rendelkezésre álló adózott eredmény legfeljebb 50%-át kívánják osztalékként kifizetni a részvényeseknek.

„2014-ben azzal a céllal vágtunk bele a CIG Pannónia átalakításába, hogy minél előbb osztalékfizetésre alkalmassá tegyük a működésünket. Megvágtuk a költségeket, profiltisztítást hajtottunk végre, stabilan nyereségessé tettük a működésünket. Az elmúlt évek összes döntésében szerepet kapott a tulajdonosi érdek, hogy minél hamarabb eljöjjön ez a pillanat, amikor az osztalékfizetésről dönthet az igazgatóság. Megyünk tovább az elkezdett stratégia mentén, a tulajdonosi érdekek figyelembe vételével.” – jelentette ki Kádár Gabriella, a CIG Pannónia vezérigazgatója.