Híreink
Tájékoztatás szerződéses dokumentáció módosításáról
2023. 12. 19.

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. az alábbi módosításokat vezette át az új szerződésekre vonatkozó szerződéses dokumentációban 2023.12.15. napjától, hogy azokat ügyfelei számára egyértelműbbé és átláthatóbbá tegye. A már megkötött szerződések vonatkozásában a Biztosító a szerződési feltételeket egyoldalúan nem módosíthatja. (A módosult részek a szövegben dőlt betűvel szedve kerültek megjelenítésre.)

Az Általános Életbiztosítási Szerződési Feltételekben:

  • A 4.c) pont kiegészítésre került az egészségügyi kockázatfelmérésre vonatkozó ajánlati kötöttség 60 napos határidejével.

    „Az ajánlattevő ajánlatához annak megtételétől számított 15 napig, ha az ajánlat elbírálásához egészségügyi kockázatfelmérésre van szükség, 60 napig kötve van.”

  • A 9.j) pontban a Biztosító szerepelteti az egyszeri biztosítási díjat is a továbbiakban.

    „A szerződő a rendszeres, egyszeri, illetve az eseti biztosítási díjakat egyedi átutalással forintban a biztosító MHB Bank Nyrt.-nél vezetett 10300002-10315709-49020021 számú forint bankszámlájára melynek IBAN kódja HU37 1030 0002 1031 5709 4902 0021, euróban a biztosító MHB Bank Nyrt.- nél vezetett 10300002-10315709-48820055 számú euró bankszámlájára melynek IBAN kódja HU02 1030 0002 1031 5709 4882 0055 fizetheti be. Az MHB Bank Nyrt. nemzetközi bankazonosító SWIFT kódja MKKBHUHB.”

  • A 15. pontban a Biztosító egyértelműsítette, hogy amennyiben a Szerződő fél, illetve a Biztosított a biztosítási eseményt annak bekövetkezésétől számított 30 napon belül a Biztosítónak nem jelenti be, a szükséges felvilágosítást nem adja meg, vagy a felvilágosítások tartalmának ellenőrzését nem teszi lehetővé, és emiatt a Biztosító kötelezettsége szempontjából lényeges körülmény kideríthetetlenné válik, a Biztosító teljesítési kötelezettsége nem áll be. Továbbá a Biztosító megadta a 15. pontban a biztosítási esemény bejelentésének módját.

    „A biztosítási eseményt (a biztosítottnak a kockázatviselés ideje alatt bekövetkező halála) annak bekövetkezésétől számított 30 napon belül a biztosítónál be kell jelenteni, a szükséges felvilágosításokat meg kell adni és lehetővé kell tenni a bejelentés és a felvilágosítások ellenőrzését is. A Biztosító teljesítési kötelezettsége nem áll be, ha a Szerződő fél, illetve a Biztosított a biztosítási esemény bekövetkezését e határidőben a Biztosítónak nem jelenti be, a szükséges felvilágosítást nem adja meg, vagy a felvilágosítások tartalmának ellenőrzését nem teszi lehetővé, és emiatt a Biztosító kötelezettsége szempontjából lényeges körülmény kideríthetetlenné válik. A bejelentést a Biztosító elérhetőségeinek egyikén kell megtenni (Emailben: ugyfelszolgalat[AT]cig.eu; Telefonon: +3615100200; Személyesen: 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 11. B épület Földszint; Faxon: 36 1 247 2021; Postai úton: 1476 Budapest, Pf.: 325.).

  • A 16. pontban a Biztosító megadta a kárbejelentés esetén alkalmazandó hiánypótoltatási határidőt.

    „A szükséges iratok körét a biztosító a biztosítási esemény bejelentését követő 30 napon belül köteles meghatározni és felhívni az ügyfelet a hiányzó, hiányos vagy javítandó, a kárrendezéshez szükséges további dokumentumok benyújtására, azok megjelölése mellett. A hiányzó dokumentumokat az ügyfél köteles az utolsó dokumentum beérkezésétől számított 15 naptári napon belül pótolni. A szolgáltatási igény teljesítéséhez minden esetben be kell nyújtani a biztosítóhoz a hiánytalanul kitöltött szolgáltatási igénybejelentőt, melyet a Biztosító honlapján (https://www.cigpannonia.hu/ugyfeleinknek/dokumentumok) ér el.”


A Pannónia Ametiszt, valamint az Euró Alapú Ametiszt Egyszeri Díjas Életbiztosítások Különös Feltételeiben:

  • A3.b), g) és i) pontban pontosításra kerültek a biztosítási díjak típusai.

    b) „Befektetési egység: egy adott eszközalap által megtestesített befektetési eszközökben történő egységnyi, arányos részesedést kifejező elszámolási egység. A biztosítási szerződésre megfizetett egyszeri biztosítási díj jelen feltételek későbbi szakaszában meghatározott költséggel csökkentett részéből, az eseti biztosítási díjból és az adóról való rendelkezés keretében átutalt összegből befektetési egységek kerülnek megvásárlásra.”

    g) „díj beazonosítása: az a művelet, amely során a biztosító a befizetéskor megadott megfelelő azonosítók alapján (ajánlatszám/kötvényszám) meghatározza, hogy a beérkezett biztosítási díj melyik szerződéshez tartozik és egyszeri vagy eseti díjnak minősül. Amennyiben a megfelelő azonosítók rendelkezésre állnak, a biztosító legkésőbb a díj beérkezését követő munkanapon beazonosítja a díjat. A még be nem azonosított díjakat a biztosító kamatmentes előlegként kezeli.”

    i) „díjtartalék: a befizetett egyszeri biztosítási díjból, az eseti befizetésekből és elért befektetési hozamokból a biztosításban vállalt kötelezettségek teljesítésére a biztosító által szerződésenként a hatályos jogszabályoknak megfelelően tartalékolt összeg. A biztosító a díjtartalékot szerződésenként nyilvántartja, és az adóról való rendelkezés keretében átutalt összegek kivételével a szerződő által meghatározott arányban, a szerződő által választott befektetési eszközalapokba fekteti. A díjtartalék, valamint az annak befektetéséből származó befektetési hozam képezi a fedezetét a mindenkori visszavásárlási összegnek és részleges visszavásárlási összegnek.

  • A 3.m) pontban a Biztosító pontosította az eseti díj számla fenntartási költségének definícióját.

    eseti díj számla fenntartási költsége: az eseti biztosítási díjakból vásárolt befektetési egységek aktuális értékét a biztosító csökkenti az 1. számú melléklet 5. pontjában leírt rendszerességgel és mértékben az eseti díjakból vásárolt befektetési egységek számának csökkentésén keresztül. Az egységek elvonása az eseti biztosítási díjakkal kapcsolatos állománygondozási költségek ellentételezésére szolgál. Az egységek levonását a biztosító úgy hajtja végre, hogy az eseti díj számla aktuális értékének eszközalapok közötti megoszlása a levonás után ne változzon a levonás előtti állapothoz képest. Ha az eseti díj számla aktuális értéke nem fedezi ezt a költséget, akkor a biztosító érvényesíti azt, amint megfelelő mértékű fedezet áll rendelkezésre az eseti díj számlán. Amennyiben a biztosítás kifizetéssel szűnik meg, s a biztosító még nem érvényesítette az eseti díj számla fenntartásának összes költségét, a még fennmaradó összeget a kifizetés értékéből vonja el.”

  • A 3.q) pontban a Biztosító pontosította a kezdeti költség definícióját.

    kezdeti költség: A szerződéskötéssel kapcsolatos kezdeti költségek (szerzési jutalék, kötvényesítési költség, kockázatelbírálás költsége - amennyiben alkalmazandó, termékre allokált operatív költségek) fedezésére a Biztosító az egyszeri biztosítási díjból annak befektetési egységre váltása előtt kezdeti költséget von el, melynek mértékét az I. számú melléklet 2. pontja tartalmazza.”

  • A 3.t) pontban a Biztosító pontosította a kockázati többletszolgáltatás definícióját.

    kockázati többletszolgáltatás: a biztosított halála esetén, haláleseti szolgáltatás teljesítésekor az egyéni számla aktuális értékén felül kifizetett összeg. A kockázati többletszolgáltatás értéke annak a biztosítási évnek a végéig, melyben a biztosított betölti a 70. életévét, az egyszeri díj 5%-a, de legfeljebb 1 000 000 Ft, az ezt követő biztosítási évtől 50 000 Ft. A kockázati többletszolgáltatás egy szerződés vonatkozásában legfeljebb egy alkalommal kerül kifizetésre. Az 50 000 Ft-os kockázati többletszolgáltatásra a kedvezményezett kizárólag baleseti eredetű biztosítási esemény bekövetkezése esetén jogosult.”

  • A 8.c) pontban a Biztosító definiálta a díjjóváírás napját.

    „A tartam során megfizetett, beazonosított eseti biztosítási díjak teljes összegét a biztosító a díjjóváírást (biztosítóhoz történő beérkezést) megelőző értékelési napra vonatkozó árfolyamon befektetési egységre váltja az eseti díj számlán, az eseti befizetésekre vonatkozó eszközalapok közötti felosztási aránynak megfelelően.”

  • A 16.d) pontban a Biztosító pontosította az eseti díj számla fenntartási költségének levonását.

    „A szerződés haláleseti szolgáltatása, elérési szolgáltatása, visszavásárlása vagy részleges visszavásárlása esetén a jelen feltételek alapján kifizethető összegből a biztosító levonja a mindenkor hatályos jogszabályok alapján a kifizetést terhelő közterheket, a 3) m) pontban meghatározott eseti díj számla el nem számolt fenntartási költségét, valamint a biztosítói kifizetés költségét, és a fennmaradó összeget fizeti ki az arra jogosult részére.”

  • A 16.h) pont kiegészítésre került a díjak, költségek egyoldalú emelésének esetén a Szerződő felmondási jogával.

    „A biztosító naptári évenként 1 alkalommal, legkésőbb május 31-ig a Központi Statisztikai Hivatal által publikált infláció mértékével emelheti a 3) a), a 10) d), a 13) b), a 16) d) és a 16) g) pontokban található díjakat, költségeket, illetve összegeket. Ezek értékét a biztosító 10 forintra kerekítve adja meg. Amennyiben a biztosító költségei az infláció feletti mértékben növekednek, úgy a biztosító jogosult a Központi Statisztikai Hivatal által publikált inflációt meghaladó mértékben, de legfeljebb az infláció kétszeresének mértékével emelni a 3) a), a 10) d), a 13) b), a 16) d) és a 16) g) pontokban található díjakat, költségeket, illetve összegeket. A módosítások a hatályba lépés dátumától kezdődően valamennyi érvényben lévő szerződésre vonatkoznak. A mindenkor aktuális Kondíciós listát a biztosító webhelyén (www.cigpannonia.hu) teszi közzé. Az emelésről a biztosító – annak alkalmazását 30 nappal megelőzően – írásban tájékoztatja a Szerződőt, aki a biztosítási szerződést a jelen feltételek 9) pontja szerint visszavásárlással megszüntetheti.


A (Forint vagy Euró alapú) Pannónia EsszenciaE Befektetési Életbiztosítás Különös Feltételeiben:

  • A 3.p) pontban a Biztosító pontosította az eseti díj számla fenntartási költségének definícióját.

    eseti díj számla fenntartási költsége: az eseti biztosítási díjakból vásárolt befektetési egységek aktuális értékét a biztosító csökkenti az 1. számú melléklet 5. pontjában leírt rendszerességgel és mértékben az eseti díjakból vásárolt befektetési egységek számának csökkentésén keresztül. Az egységek elvonása az eseti biztosítási díjakkal kapcsolatos állománygondozási költségek ellentételezésére szolgál. Az egységek levonását a biztosító úgy hajtja végre, hogy az eseti díj számla aktuális értékének eszközalapok közötti megoszlása a levonás után ne változzon a levonás előtti állapothoz képest. Ha az eseti díj számla aktuális értéke nem fedezi ezt a költséget, akkor a biztosító érvényesíti azt, amint megfelelő mértékű fedezet áll rendelkezésre az eseti díj számlán. Amennyiben a biztosítás kifizetéssel szűnik meg, s a biztosító még nem érvényesítette az eseti díj számla fenntartásának összes költségét, a még fennmaradó összeget a kifizetés értékéből vonja el.”

  • A 3.y) pontban a Biztosító pontosította a szerződéskötési és fenntartási díj definícióját.

    szerződéskötési és fenntartási díj: A szerződéskötéssel kapcsolatos kezdeti költségek (szerzési jutalék, kötvényesítési költség, kockázatelbírálás költsége - amennyiben alkalmazandó, termékre allokált operatív költségek) fedezésére, a biztosítási szerződés fenntartásával kapcsolatos, az első 6 évben felmerülő folyamatos költségek részbeni fedezésére, valamint a 7. évfordulón esedékes bónusz kifizetések megalapozására szolgáló költség. A biztosító a rendszeres díjból érvényesíti, annak rendszeres díj számlára történő befektetése előtt. Alapja az adott biztosítási időszakra fizetendő, kockázati díjrésszel csökkentett rendszeres díj. Az elvonási időszak hossza és mértéke a biztosítási tartam függvénye. A szerződéskötési és fenntartási díj mértékét az 1. számú melléklet 2. pontja tartalmazza. Mértéke a biztosítás tartama során nem változhat. Az esedékes szerződéskötési és fenntartási díjat 10 forintra kerekítve határozza meg a biztosító.”

  • A 10. pont kiegészítésre került a c) ponttal, mely a Szerződő rendkívüli díjnövelési, illetve díjcsökkentési igényeinek szabályait tartalmazza.

    Fenti pontok figyelembevételével a szerződőnek a rendkívüli díjnövelési, valamint díjcsökkentési igényének az évfordulót megelőzően legalább 60 nappal, írásban kell beérkeznie a biztosítóhoz. A beérkezett igényt a biztosító minden esetben elbírálja, amelynek eredményéről a vonatkozó biztosítási évfordulót megelőzően 30 nappal írásbeli visszajelzést nyújt a szerződő számára.

  • A 21.h) pont kiegészítésre került a díjak, költségek egyoldalú emelésének esetén a Szerződő felmondási jogával.

„A biztosító naptári évenként 1 alkalommal, legkésőbb május 31-ig a Központi Statisztikai Hivatal által publikált infláció mértékével emelheti a 3) a), 3) m), 13) e), 13) f), 14) b), 17) b) és 21) d) pontokban található díjakat, költségeket, illetve összegeket. Ezek értékét a biztosító 10 forintra vagy 1 euró centre kerekítve adja meg. Amennyiben a biztosító költségei az infláció feletti mértékben növekednek, úgy a biztosító jogosult a Központi Statisztikai Hivatal által publikált inflációt meghaladó mértékben, de legfeljebb az infláció kétszeresének mértékével emelni a 3) a), 3) m), 13) e), 13) f), 14) b), 17) b) és 21) d) pontokban található díjakat, költségeket, illetve összegeket. A módosítások a hatályba lépés dátumától kezdődően valamennyi érvényben lévő szerződésre vonatkoznak. A mindenkor aktuális Kondíciós listát a biztosító webhelyén (www.cigpannonia.hu) teszi közzé. Az emelésről a biztosító - 30 nappal megelőzően - írásban tájékoztatja a szerződőt, aki a biztosítási szerződést a jelen feltételek 12) pontja szerint visszavásárlással megszüntetheti.

Weboldalunkon sütiket használunk látogatónk minél magasabb színvonalú kiszolgálása és az oldalon végzett tevékenységek nyomon követése érdekében. A sütikről további információkat itt talál: Cookie szabályzat